Liedjes schrijven, hoe werkt dat?

Een liedje schrijven, hoe werkt dat?

Het schrijf proces is voor elke songwriter anders, en hangt mede af van het schrijf-doel; gaat het om schrijven in opdracht, rondom een thema, een product? Of is het voor een eigen cd? Als ik liedjes schrijf voor mijn eigen cd's, gaat dit meestal heel organisch...ik ga achter de piano zitten en begin wat te 'pielen' tot ik tot een inspirerende akkoorden reeks kom...dan zing ik vervolgens fonetisch wat mee tot er een bepaalde structuur ontstaat. Soms begin ik over een bepaald onderwerp, maar blijkt het liedje halverwege over iets totaal anders te moeten gaan. Het schrijfproces neemt het dan eigenlijk over van mijn verstand. Melodie, akkoorden en tekst ontstaan vaak simultaan... Het nummer lijkt dan 'zichzelf te schrijven'... heerlijk is dat! Liedjes schrijven in opdracht vraagt in de basis een andere 'approach', maar komt in de praktijk qua proces meestal op hetzelfde neer... Hieronder kun je lezen hoe dat schrijven voor "Trouwlied Op Maat" in z'n werk gaat... Veel lees plezier! 

1. Onderwerp

Als ik voor Trouwlied Op Maat ga schrijven, ga ik eerst in gesprek met het bruidspaar. Tijdens dit ontspannen gesprek probeer ik zoveel mogelijk te weten te komen over het stel, maar ook over de bruid en bruidegom afzonderlijk. Ik probeer te weten te komen wat maakt dat ze zo gek op elkaar zijn, of hoe ze elkaar ontmoet hebben, maar natuurlijk ook wat hun gezamenlijke dromen en plannen zijn. 

2. Achter de piano

Gewapend met een hoop info en ideeën zonder ik mij thuis af en kruip achter de piano in mijn home studio. Ik probeer de 'buitenwereld' echt even helemaal buiten te sluiten en volledig in de materie te kruipen. Naar aanleiding van het gesprek en de vragenlijst heb ik ideeën over het favoriete muzikale genre van het bruidspaar wat me al een bepaalde richting kan geven in het componeren. Ook hier ontstaat in eerste instantie een akkoorden reeks waar ik al een beetje overheen ga zingen. Op een gegeven moment ontstaat er dan een soort klik; een magisch momentje waarop de akkoorden en een melodie samen vallen en ik denk: " hey, wow, dit is gaaf!". Dit vormt dan de basis waarop ik verder ga bouwen... Vaak improviseer ik wat qua tekst tot dat er een zin uitrolt die een soort 'hook' vormt, een herkenbare en veelzeggende zin, die misschien mooi samenvat wat ik in het lied wil zeggen. Dan heb ik daarmee bijvoorbeeld het fundament van een refrein staan; het gedeelte dat elke keer weer terug komt in het liedje.. Maar naast het refrein heb je natuurlijk ook coupletten nodig, en misschien een brug (dit stukje wijkt af van zowel de coupletten als het refrein). Ik probeer dan uit te vogelen wat de kerngedachte van het lied is, een soort conclusie...dit vormt vaak een mooie insteek voor de brug. Toch is de opbouw en indeling van een lied elke keer weer anders, het is altijd afhankelijk van de inhoud en het verhaal. 

3. Opnemen

Als de basis staat, neem ik deze op met mijn telefoon. Gewoon zo'n audio opname op de Iphone! Daarna blijf ik schaven. Ik ga regelmatig achter de piano zitten en speel en zing het lied...vaak pas ik dan 'along the way' nog stukjes aan. Het is belangrijk om er af en toe weer even met 'frisse oren' naar te luisteren. Ik werk vervolgens ook de pianobegeleiding uit zoals de groove, de akkoorden, of voeg bijvoorbeeld een mooi melodisch piano intro of outro toe. 

 

Als ik het gevoel heb dat het lied dan echt klaar is wordt het tijd om deze op te nemen. Ik neem de piano partij en de zang in mijn eigen home studio op. Ik heb daarvoor een elektrische piano staan en een goede studio microfoon. Deze zijn beiden via een interface verbonden met mijn computer waarin ik de partijen in het programma Logic opneem. 

 

Dit opname proves vergt over het algemeen best veel tijd... ik ben namelijk niet snel tevreden. Als ik op een gegeven moment zowel de pianopartij als de zangpartij naar tevredenheid heb opgenomen stuur ik deze 'sporen' door aan mijn producer. Hij gaat dit dan mixen. Oftewel; hij gaat de volume balansen goed zetten en maakt mijn zangspoor schoon van bijvoorbeeld smak-geluidjes of omgevingsgeluid. Ook zet hij een mooi galmpje op mijn stem en zorgt dat de pianopartij mooi helder klinkt.  Hij zorgt eigenlijk dat de hele song uiteindelijk optimaal uit de verf komt; een goede balans tussen de piano en zang en een mooi helder geluid. 


4. Jeeeeej, hij is klaar!

Als de producer klaar is met het mixen van de song stuurt hij deze mix naar mij toe. Ik luister dan of ik tevreden ben waarna ik feedback geef die hij weer toepast op de mix. Dit proces herhalen we net zo lang tot ik 100% tevreden ben. 

 

Als ik de uiteindelijke versie in handen heb, zet ik deze op een speciale USB stick voor het bruidspaar. Op de trouwdag zelf ontvangt het bruidspaar deze USB stick waarmee ze voor altijd hun eigen song hebben. 

 

Op de USB stick zet ik ook de tekst, zodat het bruidspaar deze nog eens rustig kan teruglezen. 

 

Natuurlijk speel en zing ik het lied ook live tijdens de huwelijks ceremonie. Dit is dan de eerste keer dat het bruidspaar het nummer hoort... super spannend natuurlijk, en vooral heel bijzonder! 

 

Hopelijk vond je het leuk om te lezen hoe het schrijfproces er in de basis uitziet. Mocht je vragen hebben of het leuk vinden om te reageren, laat vooral een berichtje achter! 

 

 

 


Dit artikel delen? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0